Hjelper gründere i åtte kommuner

Rørosrein-1

­­­­­Gründerne Eva Nordfjell og Ingulf Galåen sier det er lav terskel for å ta kontakt med Rørosregionen Næringshage.

På en gård i utkanten av Røros sentrum treffer vi Eva Nordfjell. I løpet av få år har hun bygget opp bedriften Rørosrein med ti ansatte. I innhegningene utenfor driftsbygningene har kjørereinene nettopp fått mat. Resten av flokken er ute på vidda.

Rørosregionen Næringshage er en av fire næringshager i Sør-Trøndelag og den første som ble godkjent i det nye næringshageprogrammet i 2011. Den gangen dekket næringshagen to kommuner, Røros og Holtålen. Høsten 2014 utvidet næringshagen området sitt til å omfatte seks kommuner til: Os, Tolga, Tynset, Folldal, Alvdal og Rendalen. – Jeg har kontakt med næringshagen ukentlig. Terskelen for å ta kontakt er lav, og jeg har fått hjelp til mye, for eksempel budsjettering, prissetting, markedsføring og salgstekniske ting, sier Eva som inviterer inn i bedriftens pauserom.

– Hvis næringslivet rundt oss blomstrer, går det bedre for alle

Eva Nordfjell driver bedriften Rørosrein, mens ektemannen Magne Haugom har ansvaret for reinflokken på fjellet.
Eva Nordfjell driver bedriften Rørosrein, mens ektemannen Magne Haugom har ansvaret for reinflokken på fjellet.

Hun mener at næringshagen er en drivende kraft for næringslivet i regionen.

– Det er veldig positivt at vi har en næringshage. Hvis næringslivet rundt oss blomstrer, går det bedre for alle, mener Nordfjell.

I 2011 sto hun foran et vendepunkt i forretningsdriften. Etter at hun tok over reinflokken på ca 450 dyr i 2005, hadde hun etablert bedriften Rørosrein som blant annet har en gamme/koie med plass til 60 personer hvor de arrangerer konferanser, selskaper og andre arrangementer. I gammen formidles også sørsamisk kultur og samisk mat blir servert. I tillegg arrangerer Rørosrein kjøreturer med rein for turister og andre interesserte.

I juni 2010 fikk Eva støtte fra Verdiskapingsprogrammet for reindrift. Tilskuddet gjorde at bedriften kunne utvides til å omfatte et nedskjæringsanlegg og eget kjøkken i tilknytning til gammen. Fremdeles sendes reinsdyrene til et slakteri på Røros, men nå kan Eva ta slaktet tilbake og foredle det selv før hun serverer det eller selger det videre.

Dermed har Eva kontroll over hele verdikjeden i sin produksjon, noe som gjør Rørosrein svært unike.

Nedskjæringsanlegget ble godkjent av Mattilsynet i desember 2012. Etterpå har bedriften utvidet med to typer tørkerom og et røykeri som snart skal tas i bruk.

Et av reinsdyrene til Rørosrein er også modell for reinsdyret Sven i Disney-tegnefilmen «Frozen». Disney-teamet var en uke på gården mens de studerte og filmet reinsdyrene. Evas mann, Magne Haugom, skal også ha gitt inspirasjonen til helten i filmen, Kristoff.

Suksess-pølse

Anlegget er bygget på gården, hvor det også er et gårdsutsalg

– Det har vært en del prøving og feiling for å få til gode produkter. Blant annet har vi utviklet en egen spekepølse, i samarbeid med et ølbryggeri. Pølsa består av 90 prosent rent reinsdyrkjøtt. I tillegg bruker vi det som er igjen etter ølproduksjonen. Spell-Ola-pølsa ble lansert i februar 2012 og ble en kjempesuksess, forteller hun.

I 2013 fikk Rørosrein prisen Årets kjøtt i Det Norske Måltid

Underveis har Eva erfart hvor viktig det er med gode salgskanaler.

– Det gikk litt trått med salget av kjøtt. Vi fikk på et tidspunkt et stort lager med kjøtt som vi ikke hadde solgt. Men så etablerte vi gode salgskanaler gjennom Rørosmat. De hadde kontaktnettet og kunne salg. Da ble alt enklere. Vi satset på få, stabile kjøpere, forteller Eva.

I dag utgjør kjøttsalget 60-70 prosent av omsetningen i bedriften.

– Er du gründer så har du tatt et valg. Det er ikke for alle. Og det er dager som er tunge og harde og mørke. Derfor må man omgi seg med folk som gir positiv energi. Mine ansatte er fantastiske folk, sier Eva Nordfjell.

Satser på mat

Ingulf Galåen er en annen av gründerne som er tilknyttet næringshagen. Han har startet en rekke suksessbedrifter i Rørosregionen og er fornøyd med at næringshagen har utvidet slik at de nå dekker hele området som samarbeider om den kjente merkevaren Rørosmat.

Ingulf Galåen viser rundt i Havsjøveien Næringspark, som blant annet skal huse et bryggeri.
Ingulf Galåen viser rundt i Havsjøveien Næringspark, som blant annet skal huse et bryggeri.

Vi møter Galåen i Havsjøveien Næringspark. Den driftige gründeren har samarbeidet tett med Rørosregionen næringshage i mange år.

– Næringshagen har hatt en god støttefunksjon blant annet for utviklingen av Rørosmat. Den er viktig i den første fasen av en oppstart, og vi bruker den fortsatt. Det er enkelt å ta kontakt med dem, og de har god oversikt, sier han.

Utvikler gårdsprodukter

Rørosmat er matprodusentenes salgsledd og driver med markedsføring og andre aktiviteter tilknyttet den lokale matproduksjonen i regionen. I dag teller Rørosmat SA 31 medlemmer og er en av Norges sterkeste merkevarer innen lokalprodusert mat.

– Rørosmat omfatter hele området som næringshagen også omfatter. Det er naturlig for oss å samarbeide. Det er veldig positivt at næringshagens område er utvidet, sier han.

Sindre M. Oterhals, Sigrid M. Jansen, An-Magritt Wendelbo og Bård Sundmoen Aas i Rørosregionen næringshage hjelper gründerbedrifter i åtte kommuner.
Sindre M. Oterhals, Sigrid M. Jansen, An-Magritt Wendelbo og Bård Sundmoen Aas i Rørosregionen næringshage hjelper gründerbedrifter i åtte kommuner.

Riktig med regionale enheter

Daglig leder Sigrid M. Jansen i Rørosregionen Næringshage mener det er et riktig grep å tenke regionale enheter.

– En av fordelene med å ha en næringshage som dekker et større område, er at vi kan være koblere. Vi har et stort nettverk og kan se hvem som passer sammen. Vi holder nettverket vårt oppdatert, og er også tett koblet mot forskningsmiljøene. Summen av kunnskap og nettverk er bra, sier Jansen.