Konkurrerer med Parma og Serrano

tind,produkt-samlet

Spekematprodusenten Tind flytter inn i Sivas nye produksjonslokaler på Stranda.

– Vi er en bedrift i en oppbyggingsfase, så det er en stor fordel for oss at vi i samarbeid med Siva kan få til en løsning, sier Bjørn Ringstad i Tind.

Avtalen ble undertegnet 24. april. Siva investerer mellom 40 og 50 millioner kroner i en eksisterende industribygning som skal bygges om og restaureres. I tillegg bygges en produksjonsdel i tilknytning til den gamle bygningen. Siva blir eier og Tind blir leietaker.

Bedriften skulle nedlegges. Det synes de ansatte var en dårlig ide, så de gikk hjem og hentet sparepengene sine og etablerte et nytt selskap som skulle drive dette videre.

Historien om Tind startet allerede i 1884. Da ble Ringstads pølsefabrikk startet av Karl Ringstad, bestefar til dagens arbeidende styreformann Bjørn Ringstad. På 1960- og 70-tallet var Ringstads Norges største spekematfabrikk.

– Bedriften gikk ut av familien etter at min far gikk bort, og den var på andre eieres hender fram til 2006. Da skulle bedriften nedlegges. Det synes de ansatte var en dårlig ide, så de gikk hjem og hentet sparepengene sine og etablerte et nytt selskap som skulle drive dette videre. Det førte til at vi startet opp igjen, og opprettet et nytt selskap som heter Tind i 2006, forteller Bjørn Ringstad.

Og bedriften har vokst fra 15 ansatte ved oppstarten, til rundt 40 årsverk nå.

– Vi holder nå til i de opprinnelige lokalene, men de er ikke eid av oss. Leiekontrakten går ut i slutten av neste år. Vi føler at tiden er inne for å gå over i mer tidsriktige lokaler, sier Ringstad.

Blant annet så foregår produksjonen i fem forskjellige etasjer, noe som ikke er hensiktsmessig. Ringstad er glad for løsningen hvor de leier lokaler av Siva.

-Vi kan på denne måte nyttiggjøre oss et ledig industrilokale til deler av produksjonen vår, og så bygger vi et moderne og riktig bygg for resten, sier han.

Kompetanseklynge

Suksessen med Ringstads pølsefabrikk inspirerte flere, og det er i dag flere spekematprodusenter på Stranda.

Bjørn Ringstad på matmessen Grüne Woche i Berlin (Foto: Arne Rød Innovasjon Norge)
Bjørn Ringstad på matmessen Grüne Woche i Berlin (Foto: Arne Rød Innovasjon Norge)

– Det er et godt miljø for næringsmiddelproduksjon på Stranda. Det er over 700 ansatte i næringsmiddelindustrien og det er en stor styrke å være i et miljø med så stor næringsmiddelkompetanse, sier Ringstad.

Tind regnes som en viktig aktør for å videreutvikle Stranda som kompetanseklynge på spekemat.

– At Siva er med på å trygge vår tilstedeværelse er med på å opprettholde dette mangfoldet, sier han.

portretter
Tor Bjøru i Siva gleder seg over den nye avtalen med Tind Spekevarer.

Siva er også fornøyd med avtalen som er undertegnet.

– Det å satse på industri er viktig. Tind er en interessant bedrift i det segmentet. De er i en egen nisje i markedet. Dette vil også være med på å utvikle flere arbeidsplasser, sier seniorrådgiver Tor Bjøru i Siva.

Planen er at de nye lokalene skal være ferdige i god tid til Tinds nåværende leiekontrakt utløper ved utgangen av neste år. Nå skal byggeoppdraget legges ut på anbud.

Høy kvalitet

Tind har etablert seg som en spydspiss innen norsk premium spekemat.

– Vi er en bedrift som har satset tungt på å videreutvikle norsk spekematproduksjon og få fram høykvalitets og spennende produkter. Vi bruker mindre salt og mindre fett, og får fram andre spennende krydder og ulike kjøttsmaker, sier Ringstad.

Blant annet har Tind en egen verdensarv-serie, hvor produktene er basert på dyr som utelukkende har beitet i verdensarvområdet som er beskyttet av Unesco.

Og planene videre er klare.

– Til nå har vi solgt spekematen i Norge, men vi er i en prosess hvor vi tester muligheten for eksport. Tilbakemeldingene vi har fått til nå er nesten overveldende positive, så dette er noe vi jobber med fremover, sier Bjørn Ringstad.