Lager robot med Telenor som samarbeidspartner

startuplab_robot-1

 Den kan høre, se og snakke, og den styres fra en mobil-app. Nå skal den lille roboten hjelpe syke barn. Gründerne har fått 4G-hjelp av Telenor, som speider etter samarbeidsprosjekter i StartupLab.

startuplab_noisolation-2
Matias Doyle, Karen Dolva og Marius Aabel i No Isolation har utviklet en robot som skal være stedfortreder for langtidssyke barn (foto: Elisabeth B. Ellingsen).

Det er en internasjonal trend at store selskaper knytter tettere kontakt med innovasjonsmiljøer for å fange nye ideer og gode samarbeidsprosjekter. Telenor har etablert seg i StartupLab i Oslo, og den første gründeren de traff der var Karen Dolva i bedriften No Isolation. Sammen med Marius Aabel og Matias Doyle lager hun små hjelpere for langtidssyke barn.

Åtte roboter er blitt testet ut av syke barn. Barna kobler seg på via en app, og får se og høre det samme som roboten.

– Langtidssyke barn opplever veldig ofte isolasjon fra sine jevnaldrende. Vi ønsket å gjøre noe for dem, og trodde veldig lenge at vi skulle lage en tablet. Vi ønsket å koble denne mot skolen. Men etter å ha pratet med folk, fant vi ut at en tablet ikke var det rette. Vi skjønte at det måtte bli en robot, sier Karen Dolva.

Roboten er «vikar»

Selskapet ble dannet sist høst, og etterpå har det gått i full fart. Allerede til skolestart i august skal de første 50 robotene være klare til oppdrag. Åtte roboter er blitt testet ut av syke barn. Barna kobler seg på via en app, og får se og høre det samme som roboten. De kan snakke via roboten, og snu hodet hans 360 grader. Roboten sitter på barnets skolepult, og kan rekke opp hånden med en klaff på hodet. De andre i klasserommet ser når eieren er pålogget for da løfter roboten på hodet og øynene lyser.

startuplab_robot-2
Roboten er ca 50 cm høy, og skal ta barnets plass på skole og fritidsaktiviteter (foto: Elisabeth B. Ellingsen).

– Roboten kan også være med ut i friminuttene, eller på andre aktiviteter. En av test-robotene blir hentet på skolen av eierens foreldre hver fredag og leveres igjen på mandag morgen. I helga er roboten med på aktiviteter som barnet ikke kan være med på, sier Dolva. En annen av robotene har vært med på skoletur.

– Langtidssyke barn opplever ofte at de mister sosial kontroll. All kontakt går via andre. Når får de kontrollen tilbake, samtidig som ingen ser dem. Streamen med levende bilder går bare én vei. Det er ikke alltid man har lyst til å vise seg fram når man ligger i en sykeseng. 4G-nettet sørger for at roboten kan bli med alle steder uten å være avhengig av fast nettforbindelse, sier hun.

Sponset 4G-testperiode

Ideen er blitt godt mottatt. De tre gründerne har fått ja fra alle de har spurt om hjelp. Blant annet har de fått hjelp fra Universitetet i Oslo til testingen, og prosjektet er en del av en doktorgrad. Også Telenor sa ja med én gang da Dolva forhørte seg om å få sponset 4G i testperioden.

– Vi satt og pratet om hvordan vi skulle betale for 4G i testperioden. Det er store mengder data som overføres. Akkurat samtidig kom Telenor Norge på et møte i StartupLab, og jeg spurte om de kunne hjelpe. Det kunne de. Vår kontaktperson har til og med montert SIM-kortene manuelt for oss, smiler hun. Telenor Norge er nå en av bedriftens partnere.

Er partnere

Og nettopp partnerskap er viktig for Telenor når de møter gründere.

– Vi inngikk et samarbeid med StartupLab i 2015, og har brukt denne tiden på å forstå hvordan samarbeidet bør være. Vi er bevisst på dynamikken, og vi skal være ydmyke og lytte til startup-bedriftene. Vi ser på dem som partnere, ikke leverandører eller kunder, sier Johanna Staaf som er direktør for New Ventures i Telenor Group.

– Vi jobber med å styrke innovasjon internt i Telenor, blant annet med vår egen inkubator, Ignite, men vet at nye spennende tjenester også vil komme fra eksterne startup-bedrifter, sier hun.

startuplab_Staaf_Dybvik-1
Johanna Staaf i Telenor Group og Per Einar Dybvik i StartupLab mener begge parter har nytte av samarbeidet (foto: Elisabeth B. Ellingsen).

Telenor har knyttet seg tett til StartupLab, og sitter mye i inkubatoren.

– Vi har fleksible plasser nå, men kommer også til å ha mer faste plasser for å sitte mer i miljøet. Vi ønsker å være mer synlige og tilgjengelige. Vi kan støtte bedriftene med kompetanse og vi har et stort globalt nettverk som det kan være interessant for entreprenører å komme i kontakt med, sier Staaf.

– Det frigjør mye energi internt å jobbe med dette. Organisasjonen smittes av gründerånden

I tillegg til å finne de spennende prosjektene, så opplever Telenor en annen positiv effekt av kontakten med oppstartbedriftene.

– Det frigjør mye energi internt å jobbe med dette. Organisasjonen smittes av gründerånden, smiler Johanna Staaf.

Inviterer selskapene

Per Einar Dybvik i StartupLab sier at inkubatoren har jobbet systematisk med å skape kontaktpunkter mellom store selskaper og oppstartbedrifter.

– Vi inviterer de store selskapene inn, og jobber hardt for å få dem engasjerte. Vi som jobber i StartupLab har et stort nettverk, og vi bruker det for at store selskaper skal få mer genuin interesse for de små bedriftene, sier Dybvik.

Hensikten er at det etablerte næringslivet skal hjelpe gründerbedriftene videre.

– For eksempel er Telenor en ekstremt kompetanserik organisasjon som kan bidra sterkt, og de er en betydningsfull innkjøper av teknologi. Etablert næringsliv kan også hjelpe oppstartbedriftene videre i kraft av å være første kunde, sier han.

Han sier at StartupLab har fokus på bedrifter som jobber med ideer og produkter som har internasjonale muligheter, og at målet er å skape norske selskaper som kan vokse internasjonalt.

– Vi tilbyr næringslivet hjelp til å finne de riktige partnerne. De finner selv en samarbeidsmåte. Uansett så er det gründerne som bestemmer om det skal skje, sier han.

I tillegg til Telenor har selskaper som Hafslund, Møllergruppen, Oslo kommune, Storebrand, Microsoft og DnB samarbeid med StartupLab.

Blant annet tilbyr StartupLab matchmaking mellom oppstartbedrifter og store selskaper. Da inviterer de ikke bare bedriftene som sitter hos dem, men alle gründere får muligheten til å melde seg på. Disse får presentere seg for de store selskapene.

– Det gjelder å få de to verdenene til å møtes, sier Per Einar Dybvik.

Ikke sirkusdyr

Det er de tre gründerne i No Isolation glade for. Men de har et tips til de store selskapene som samarbeider med gründerbedrifter.

– Det viktigste å huske på for de store selskapene er at vi ikke er sirkusdyr. Det er lett å ta oss med på arrangementer for å vise oss fram. Men målet vårt er å skape produktet vårt. Vi har liten tid, sier Karen Dolva, Marius Aabel og Matias Doyle som jobber dag og kveld sju dager i uka for å utvikle roboten videre basert på barnas ønsker fra testingen. Når de 50 robotene møter til skolestart i august, er det bare begynnelsen. Etter planen skal de bli mange flere som kan reise ut i verden og hjelpe langtidssyke barn i andre land.