Drømmen om fisk i fjøset

Gry-Wibeke Odden trodde bestefaren var blitt gal da han foreslo at hun skulle starte med oppdrett av røye i den gamle låven hjemme på gården i Tynset. Ideen hadde han fått fra Siva-inkubatoren Klosser Innovasjon, som ser store muligheter for oppdrett av den luksuriøse matfisken på land.

Bildet viser Gry-Wibeke Odden har ønske om å starte med oppdrett av røye i den gamle låven hjemme på gården på Tynset
Gry-Wibeke Odden har ønske om å starte med oppdrett av røye i den gamle låven hjemme på gården på Tynset

– Å være inkubatorbedrift i Klosser Innovasjon betyr at jeg har en fantastisk sparringspartner som er oppriktig engasjert i prosjektet mitt, forteller den engasjerte røye-gründeren, som etter planen får gården full av fisk i løpet av få år.

Den ville ideen

Selv om bestefaren gikk bort for snart to år siden har engasjementet hans tatt bolig i den unge gründeren.

– Bestefar hadde lest at Klosser Innovasjon skulle ha et møte om innlandsbasert oppdrett av røye på Tynset, og mente at det var noe jeg måtte satse på, forteller den engasjerte gründeren.

Tidligere i år overtok hun familiegården sammen med mannen sin, og planlegger nå ny virksomhet i de gamle produksjonslokalene på gården.

Fremmer innovasjon

Klosser innovasjon hjelper næringsliv og gründere med innovasjonsprosjekter, forretningsutvikling og forskningsprosjekter, og vet hva kompetansearbeidsplasser betyr for distrikts-Norge. Prosjektleder Tone Blixøen forteller at røyesatsingen kan bli et viktig bidrag til å beholde viktige arbeidsplasser ulike steder i landet. Denne viktige jobben gjør de i tett samarbeid med Siva.

– Vi er utrolig takknemlige for støtten vi får fra Siva. Siva finansierer ikke bare inkubatoren til Klosser Innovasjon – de er også viktige rådgivere for oss. Ved å benytte oss av Sivas kompetanse blir vi enda bedre rustet til å hjelpe bedrifter og gründere til å lykkes, sier Blixøen.

For Gry-Wibeke Odden betyr inkubatoren tett oppfølgning på veien mot å nå sin gründerdrøm.

– Som gründer må man lære alt fra scratch, og da er det fantastisk å vite at jeg har erfarne fagfolk i ryggen som er tilgjengelige for meg. Gjennom å være inkubatorbedrift får jeg tett oppfølgning, og kan benytte meg av Klosser Innovasjon sin kompetanse og erfaring, forteller Odden.

Bildet viser røyefisk.

Mobiliserer potensielle gründere

Fisken med det røde kjøttet går for å være luksusmat, og er kjent for sin gode smak. Røyen er svært ettertraktet i Europa, men imidlertid ikke like kjent i Norge. Derfor jobber også Klosser Innovasjon med å gjøre røye kjent i markedet.

– Vi tror oppdrett av innlandsbasert røye kan bli like stort som skogbruk, og jobber mot 3 milliarder i årlig omsetning, forteller Blixøen.

Prosjektet er delt i to, hvor den ene delen er et avlsprosjekt på Rena. Den andre delen, som er vel så viktig, handler om å rekruttere gründere som ønsker å satse på oppdrett av luksusfisk på land.  Og det var gjennom dette mobiliseringsprosjektet Gry-Wibekes bestefar fikk høre om landbasert oppdrett av røye første gang.

– Til nå har vi arrangert fire store mobiliseringsmøter, hvor over 350 mennesker har møtt opp. De prosjektene vi har størst tro på blir først tatt opp til preinkubasjon, før de med størst potensiale blir tatt opp som inkubatorbedrifter, forteller Blixøen, som legger til at Klosser Innovasjon snart vil arrangere flere mobiliseringsmøter.

Se film fra innlandsoppdrett av røye

Imponerte selveste kronprinsen

Den driftige trebarnsmoren Gry-Wibeke Odden har fått stor oppmerksomhet for sitt spennende prosjekt, og nylig ble hun invitert til den gjeve SIKT-frokosten, sammen med andre unge verdiskapere fra Innlandet. Her kom Odden i prat med en person som viste stor interesse for prosjektet hennes, nemlig selveste Kronprinsen.

–  Det var tydelig at Kronprinsen brenner for å tilrettelegge for gründervirksomhet, og spesielt det å ta i bruk potensialet som finnes rundt om i landet vårt. Han virket genuint interessert i hvordan landbruket kan omstille seg, og var opptatt av hvordan nye dører kan åpne seg, i stedet for hvilke dører som lukker seg, forteller Odden.

Bidrar til nye næringer

Klosser innovasjon er et fantastisk eksempel på at en fremoverlent inkubator i Siva-strukturen kan gjøre en stor forskjell for hele regionen, og det kan gi effekt også andre steder i landet.

Siva har fulgt det spennende arbeidet, og lar seg imponere av hvordan inkubatoren bidrar aktivt til å utvikle nye næringer.

- Klosser Innovasjon har identifisert mulighetene som kan gi nytt liv i tomme driftsbygninger og satset. De brenner for å skape innovasjon og nye arbeidsplasser i innlandet, sier kommunikasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Siva.

Fakta Klosser Innovasjon

  • Har spisskompetanse innen bioøkonomi, industri, logistikk, digitalisering og forretningsutvikling.
  • Har over 30 ansatte med hver sin unike spisskompetanse.
  • Eies av Hedmark fylkeskommune, Siva, Hamar kommune, Kongsvinger kommune og flere småaksjonærer.
  • Er med i Sivas nasjonale inkubasjonsprogram