Arktisk grottedykking ble internasjonal reiselivsuksess
Gründerekteparet fra Rana har skapt verdens første arktiske grottedykkesenter.
– Nord-Europas største vannfylte grotte ligger i hagen vår, forteller Ina Therese Trælnes.
Publisert 05.11.2021
På rekordtid har hun og ektemannen Jani Santala skrevet norsk reiselivshistorie med selskapet Visit Plura. Gjennom inkubatoren i Kunnskapsparken Helgeland har de fått hjelp til å strukturere arbeidet sitt, utvikle gode forretningsplaner og sette økonomien i system. Et stjerneeksempel på godt samspill mellom virkemiddelapparatet og næringslivet i distriktene, mener Randi Torvik, fagleder inkubator og næringshage i Siva.
Kompetanse i verdensklasse
Dykkere fra hele verden valfarter nå til elva Plura i Rana kommune for å oppleve de spektakulære undervannsgrottene. 85 prosent av gjestene kommer fra utlandet, og Visit Plura har fått internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse i dykkermiljøene. Dette bekreftes av at gründerne nylig ble flydd til Helsinki for å møte sjefene i gigantselskapet Mares, som er verdens største produsent av dykkerutstyr.
– Siden 2017 har vi brukt all vår våkne tid på å bygge Nordens flaggskip innen dykking. Vi har kompetanse i verdensklasse og opplever at dykkeverden snur seg hit mot oss, forteller Ina Therese Trælnes.
Mektig imponert
Forretningsutvikler Lasse Klæbo i Kunnskapsparken Helgeland er mektig imponert over hva gründerne har fått til.
– De har stått gjennom en pandemi, hatt store utfordringer med infrastruktur, og over natta mistet et internasjonalt marked. Likevel klarte de å omstille seg og komme styrket ut av situasjonen, sier Klæbo.
Han trekker frem Ina sitt brennende engasjement og pågangsmot som en viktig suksessfaktor.
– Hun er en fighter. Du må ha guts for å tørre å satse på en så spisset nisje. Ina har full tro på det hun driver med. Hun bare vet at det kommer til å gå, og hun lar seg ikke stoppe av hindringene. Det står det respekt av, sier Klæbo.
Trælnes mener samarbeidet med Kunnskapsparken Helgeland har betydd mye.
– Gjennom inkubatoren har vi fått tilgang på spisskompetanse vi ellers ikke ville hatt. Uten denne hjelpen ville vi brukt flere år på å komme oss dit vi er nå, sier hun.
Kunnskapsparken Helgeland er en del av den nasjonale Siva-strukturen, og er en av regionens viktigste næringsutviklere. I tillegg til å drive inkubatoren er de en viktig bidragsyter til større samfunnsprosjekter. De har blant annet vært prosjektledere for Vitensenteret Nordland, som kom i drift i sommer og ble en stor suksess. De har også vært sentrale i arbeidet med Campus Helgeland.
Et stjerneeksempel
– Vi er imponert over at Visit Plura sammen med Kunnskapsparken Helgeland nærmest på rekordtid har klart å etablere en attraktiv reiselivsvirksomhet med internasjonalt nedslagsfelt. Det bidrar til regional verdiskaping, flere arbeidsplasser og et levedyktig lokalsamfunn. Eksemplet viser også hvilken betydning Sivas nasjonale innovasjons-infrastruktur har for utvikling av nytt næringsliv i distriktene, sier Randi Torvik, fagleder for Sivas næringshage- og inkubasjonsprogram.
Store ambisjoner
Ina Trælnes og Jani Santala har store ambisjoner for videreutvikling av Visit Plura. De ønsker å samarbeide med andre aktører i området for å lage et enda mer helhetlig tilbud til de internasjonale gjestene.
– Skal vi lykkes på sikt, må vi spille hverandre gode i hele regionen. Vi må skape flere arbeidsplasser for oss selv og for andre bedrifter. På den måten skaper vi verdier og holder liv i bygda vår, sier Trælnes.
Kunnskapsparken Helgeland
Inngår i Siva sin nasjonale struktur for innovasjon og næringsutvikling.
Har stort nettverk, sterkt industrielt eierskap og god forankring i næringslivet.
Lokalisert på Helgeland, som er omtalt som et Norge i miniatyr, med havbruk, fiske, landbruk, prosessindustri, innovative teknologibedrifter, handel, opplevelses- og reiselivsnæring og store statlige virksomheter som leverer nasjonale tjenester.