Kronikk: Markedet alene er ikke nok
For å lykkes med omstillingen av industrien trenger vi ikke bare privat kapital, men også offentlig engasjement. Staten spilte en avgjørende rolle da Stavanger tilpasset seg oljealderen, og den vil være like viktig når industrien omstiller seg mot fremtiden.
Publisert 04.04.2025

Av Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Siva - Selskapet for industrivekst
Kronikken ble først publisert i Stavanger Aftenblad, 12. februar 2025
Siva sin investering i Beyonder-bygget på Forus aktualiserer vår egen og virkemiddelapparatets rolle i den grønne omstillingen. Investeringen ble også kommentert av Stavanger Aftenblads Hilde Øvrebekk i kommentaren «Statlig finansiert kortslutning».
Her kommer hun med påstanden om at et samarbeid mellom politikere og næringsliv ikke er ensbetydende med at staten skal kaste penger etter dårlige prosjekter. Det er det vanskelig å være uenig i. Det er derimot vanskeligere å forstå argumentasjonen om at det kun er markedet som er egnet til å vurdere hvilke prosjekter som lykkes, og at disse prosjektene ikke er økonomisk bærekraftige dersom privat kapital alene ikke klarere å finansiere dem.
I beste fall er det historieløst. I verste fall betyr det at vi overlater den grønne omstillingen til kortsiktige markedsinteresser, snarere enn å legge til rette for industri- og teknologiutvikling som kan gi varige konkurransefortrinn for Norge. Få steder er dette mer relevant enn energihovedstaden Stavanger. Gjennom et tett samarbeid mellom staten, privat næringsliv og forskning oppstod oljeeventyret. Dette samarbeidet er også nødvendig når vi skal utvikle nye, grønne industrier. Oljeskattepakken er et relativt ferskt eksempel på hvordan statlige rammevilkår kan utløse store private investeringer og bidra til industriell utvikling.
Det Aftenbladets kommentator overser, er at markedet alene ikke løser utfordringen med omstillingen av norsk industri, utviklingen av nye verdikjeder og etablering av nye arbeidsplasser. Pengene og investeringene flyter naturlig dit risikoen er lavest, tilbakebetalingen raskest og avkastningen høyest. Når vi i tillegg ser at store økonomier som USA, Kina og våre viktigste handelspartnere i EU tilbyr enorme subsidier og insentivpakker, forsterkes behovet for å styrke industriens konkurranseevne i Norge. Vi er ikke annerledeslandet der alt ordner seg bare vi lar markedet styre.
Fleksibilitet og markedsnærhet
Statlige Siva har sikret arbeidsplasser og industrietablering i nesten 60 år, i tett samarbeid med private investorer og industrien selv. Vi bidrar med kapital og investerer i prosjekter som er krevende, og som industrien og privat kapital ikke klarer å løfte alene. Vår involvering utløser privat kapital og at selskapene selv investerer i prosessutstyr, drift og utvikling.
Nylige eksempler hvor vi har lykkes med dette er The Quartz Corp (TQC) på Hamarøy i Nordland, Vow Green Metals på Hønefoss og verftet Moen Skjervøy i Nord-Troms. Felles for alle disse tre prosjektene er at de sannsynligvis ikke ville blitt realisert uten Siva.
Vårt engasjement inn mot Beyonder er en variant av dette. Teknologiselskapet hadde bundet opp kapital i eiendommen. Ved at Siva kjøpte bygget fikk selskapet frigjort kapital som bidrar til at de kan ta viktige steg mot kommersialisering av batteriproduksjon. Dersom Beyonder mot formodning ikke lykkes, sitter vi på et bygg med høy standard og god annenhåndsverdi som gir oss trygghet for alternativ bruk og leietaker.
Samfunnsansvar og risiko
Når Aftenbladets kommentator omtaler investeringen i Beyonder-bygget og sammenligner den med å kaste penger etter ny, grønn industri, overser hun at Siva har et samfunnsoppdrag. Vårt mål er ikke utelukkende å tjene penger – vi eksisterer nettopp for å ta risiko der privat kapital ikke kan eller våger å ta denne alene.
De siste fem årene har vi oppnådd en avkastning på ca. 6,5% på våre eiendomsinvesteringer. Det er over kravet fra vår eier på 4,18% i samme periode.
Vi tar risikoen fordi vi kan og fordi vi vet at det er nødvendig. Dette gjør at nye, unge teknologier eller bedrifter får muligheten i Norge. Uten slike grep ville mange industrieventyr aldri blitt realisert. Det handler om å sikre Norge en sterk posisjon innen grønn industri og skape nye industriarbeidsplasser.