Et bygg skapt for aktivitet og innovasjon

Med endringer i koronasituasjonen ble det endelig offisiell åpning av Krux Oppdal Innovasjonssenter. Her er det etablert et miljø som trekker bedrifter og oppstartsmiljø til fjells. Det er allerede skapt nye bedrifter, og vekst i etablerte.

Bilde av administrerende direktør i Siva som prater
Foto: Nasjonalparken Næringshage

– Vi pleier å si at et Siva-bygg er mer enn et bygg, og det gjelder i aller høyeste grad for Krux Oppdal Innovasjonssenter, sa konstituert administrere direktør Andreas Krüger Enge da han innledet åpningen av bygget. 

Et tyngdepunkt i regionen

Her samles nemlig gründere, utviklingsbedrifter og etablert næringsliv for å dele, inspirere og samarbeide. Det fysiske bygget har blitt et koblingspunkt for kompetanse, erfaring og spennende bedrifter. Her finner du moderne arbeidsplasser og møterom, i tillegg til skaperverksted med muligheten til å lage prototyper og teste ut praktiske ideer. Rett og slett et tyngdepunkt for innovasjon og næringsutvikling i regionen. I tillegg er det fasiliteter som restaurant, treningssenter og Norges høyeste innendørs klatrevegg. 

Foto: Nasjonalparken Næringshage

– Merker effekten

Sommeren 2020 ble grunnsteinen lagt ned. I begynnelsen av 2021 flyttet de første leietagerne inn, og denne uken kunne endelig en korona-utsatt åpning finne sted. Ifølge daglig leder Asgeir Meland har innovasjonssenteret allerede gitt merkbar effekt på alt fra antall medlemmer i klatreklubben, til interessen for Oppdal fra næringsliv og forskningsmiljø.  

– Krux har allerede bidratt til å skape en større innovasjonsarena, og vi har blitt et levende laboratorium for NTNU. Vi vet at det allerede er skapt nye bedrifter, og at flere av de eksisterende bedriftene har hatt vekst. Vi merker også at bygget og miljøet bidrar til å gjør Oppdal mer attraktiv for unge mennesker som ønsker å jobbe og bosette seg i regionen, sier Meland. 

Han påpeker at det nå er flere bedrifter fra eksempelvis Oslo, Trondheim og Molde som leier fast eller fleksibel plass for medarbeidere som ønsker å bo og jobbe i Oppdal. 

Vi pleier å si at et Siva-bygg er mer enn et bygg, og det gjelder i aller høyeste grad for Krux Oppdal Innovasjonssenter

- Andreas Krüger Enge

Gir leietagerne klare fordeler

Norconsult i Oppdal er blant aktørene som nylig flyttet inn i Krux. De ser frem til å bli enda bedre kjent med folkene på huset og gripe tak i mulighetene som ligger i bygget.  

– Jeg håper vi kan skape et fint arbeidsmiljø sammen – uansett bransjetilhørighet. Det tror jeg kan skape mange spennende synergier i tiden fremover, sier VVS-ingeniør Tor Grøtan i Norconsult. 

Norconsult har i dag seks ansatte i Oppdal, men har store ambisjoner om å vokse. 

– Vi har planer om å ekspandere lokalt. På sikt trenger vi kanskje enda flere folk, og det ligger det til rette for hos Krux. Her fikk vi også muligheten til å bestemme litt selv hvordan vi ville ha det. Da passet det utrolig godt for oss å komme hit, sier Grøtan.

Trenger du kontorplass i Oppdal? Trykk her! 

Spennende miljø og samarbeidsmuligheter

Noen av dem Grøtan og gjengen fra Norconsult kommer til å møte i gangene, er Idunn Dagestad og Sindre Berg Bodvar i Troll Arkitekter. De har helt siden nyttår jobbet to ganger i uken på Krux. Selskapet jobber med forskjellige typer prosjekter i ulik skala, fra boliger til store mulighetsstudier rundt fremtidige hyttefelt, og har fleksible lokaler i bygget.

– Vi vokser som kontor, og så behovet for å ha flere steder å jobbe. Vi ønsket noe fleksibelt og sentrumsnært, og da var Krux midt i blinken, sier Idunn Dagestad. 

– Gjennom Krux har vi fått til mer samarbeid på tvers av fag, og mange fine sosiale interaksjoner. I tillegg er det veldig enkelt å finne gode møterom når vi skal ha kundemøter, sier Sindre Berg Bodvar. 

Et skikkelig løft

Sportsbutikken VPG er også blant leietagerne i Krux Oppdal Innovasjonssenter. De har butikk på gateplan, og kontor i andre etasje. Nye lokaler har betydd mye for bedriften, som ble etablert i Oppdal tilbake i 2000. 

– Vi har vært med på både planleggingen og åpningen. Prosessen har vart i over fire år, og nå har vi fått det akkurat slik vi vil ha det, sier daglig leder Rune Kvalsnes i VPG. 

– Sluttresultatet ble helt utrolig bra både funksjonsmessig og med tanke på tilknytningen vi har til klatreveggen i lokalene ved siden av. Det er helt perfekt, sier Kvalsnes. 

– For det første har dette skapt et skikkelig løft for den fysiske butikken. Men vi er også veldig mange på kontor, i og med at vi også driver nettbutikk. For dem har det betydd mye å komme inn i topp moderne lokaler og bli del av et større miljø. Det gjør det rett og slett enda triveligere å komme på jobb, sier Kvalsnes. 

Krux Oppdal Innovasjonssenter

  • Åpnet i januar 2021 og samler gründere, utviklingsbedrifter og etablert næringsliv for å dele, inspirere og samarbeide. Offisiell åpning av bygget i oktober 2021. Målet med innovasjonssenteret er å utvikle nytt og eksisterende næringsliv og bidra til mer verdiskaping på Oppdal og i regionen.
  • Har en egenart gjennom arkitektur og materialvalg. En klatrehall formet som et 26 meter høyt fjell med Norges høyeste innendørs klatrevegg bidrar sterkt til det.

  • Siva ska tilrettelegge for vekst og utvikling i industri og næringsliv over hele landet. Har bidratt gjennom tre virkemidler – Næringshageprogrammet, eierskaps-virkemiddelet og Siva Eiendom som har bidratt med prosjektutvikling og en investering på 140 millioner kroner.