Utlysninger klynger 2018

puzle

Norwegian Innovation Clusters inviterer til opptak av klynger innenfor Arena og NCE og til forlengelse av pågående Arena-klynger i en nasjonal konkurranse.

Programmet Norwegian Innovation Clusters eies og drives i felleskap av Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet. I 2018 gjennomfører programmet en ny utlysning med sikte på godkjenning av nye klynger som skal få støtte fra programmet. Utlysningen er åpen for forslag innenfor:

1. Klynger som søker opptak i Arenaprogrammet
2. Arenaklynger som søker forlenget deltagelse i Arenaprogrammet i tredje driftsår for ytterligere to år
3. Klynger som søker opptak i Norwegian Centres of Expertise (NCE)programmet

Programmet er i en endringsprosess som planlegges implementert i 2019. Årets utlysning er i stor grad lik tidligere års utlysninger, men med noen tilpasninger knyttet til utlysninger framover.

Utlysningens formål

Også i 2018 ønsker programmet å sette fokus på omstilling og fornyelse av norsk næringsliv. Det er ønske om å bygge opp gode klynger som kan gi økt verdiskaping og konkurransekraft for bedriftene. Målet er å skape gode samarbeidsbaserte utviklingsaktiviteter som bedriftene ikke ville fått til på egenhånd. Klyngen skal være en katalysator for å bringe sammen aktører til et felles engasjement rundt omstilling og fornyelse og å skape en økt dynamikk i dette samspillet.

Programmet vil prioritere klynger med klare målsettinger om å skape radikale innovasjoner bl.a. gjennom å koble aktører fra ulike fagområder. Programmet inviterer klyngeinitiativ som ønsker å fornye etablerte bransjer, samt klyngeinitiativ som ønsker å etablere eller videreutvikle seg innenfor helt nye næringer. Klyngens rolle som en viktig aktør i et innovasjonssystem vil også bli vektlagt.

Årets utlysning vil i større grad enn tidligere involvere regionalt nivå, for bedre å koordinere regionale prioriteringer med den nasjonale konkurransen som klyngeprogrammets utlysning er.

Erfaringsmessig er det stor interesse for å bli tatt opp som en Arena eller NCE klynge. Programmet ønsker ikke at søkere legger ned mer arbeid enn nødvendig i søknadsprosessen. Dette er et innspill vi har fått i utviklingsarbeidet med nytt revidert program. Istedenfor skisse er det i årets utlysning laget en «Selvtest på modenhet», hvor søkeren oppfordres til grundig vurdere om de etterspurte elementene er på plass for å kunne nå opp i konkurransen. Klyngeprogrammet vil tilby kompetanse/rådgivning til de prosjekt som føler de ikke når opp eller er modne nok på søknadstidspunktet.

Søknadsinformasjon

Med dette som bakgrunn vil det i år kun være en søknad som skal sendes inn til Innovasjon Norge, innsending av skisser vil utgå.

I år ber vi om at søkere sender inn:
1. Søknader til Arena eller NCE

2. Forlengelsessøknad til Arena-programmet

Søknadene danner grunnlag for endelig vurdering og beslutning. Det blir ikke utlysning på GCE-nivået.

Frist for innsending av prosjektsøknader: 14.09.2018 kl. 23:59.

Søknader skal sendes i elektronisk format til: post@innovasjonnorge.no