De modige valgene for fremtiden

susegg_kloppen

Får vi gruvedrift under havet og implantater i kroppen som følger med på helsen vår? Finner vi opp noe som gjør at vi lærer mens vi sover slik at skole er overflødig? Dette var blant ideene som kom under Devin Fidlers workshop på Sivakonferansen.

Devin Fidler er research director i Institute for the Future (IFTF) i Palo Alto, USA. Han mener endret arbeidsliv, mer lokal produksjon av energi og ny teknologi vil farge fremtiden. På Sivakonferansen snakket Fidler om at utviklingen av teknologi skaper nye måter å få gjort ting på. Han trakk linjene tilbake til den industrielle revolusjonen.

Devin Fidler (foto Elisabeth Breien Ellingsen)
Devin Fidler (foto Elisabeth Breien Ellingsen)

Tidligere var det slik at samme person hadde mange ulike oppgaver, som for eksempel smeden i en landsby. Med industrien endret arbeidslivet seg slik at vi fikk mer spesialiserte oppgaver. Og ny teknologi vil igjen endre måten vi arbeider og organiserer oss på, mener Fidler.

Han viste til selskaper som for 15 år siden forsøkte seg på delingsøkonomi, men som måtte gi opp fordi det hele måtte organiseres via sms eller telefon. Men i løpet av bare 15 år har teknologien utviklet seg så mye at delings-modellene fungerer.

 

workshop
På Sivakonferansen ledet Fidler en workshop hvor deltakerne lærte metoder for framtidskartlegging (foto Elisabeth Breien Ellingsen)

 

Han ba deltakerne tenke på hva som er mulig nå som ikke gikk an for noen få år siden. Etterpå ba han dem om å klassifisere ideene etter om det er sikkert eller usikkert om vi får det, og om det kommer på lang eller kort sikt.

Og forslagene spente fra avansert medisinsk utstyr som monitorerer helsen vår og fungerer som en innebygget dating-app til at alle snart kan gå til toppen av Mount Everest – virtuelt.

Nye veivalg

Hva som skjer i fremtiden og hvilke modige valg som må tas, var en rød tråd på konferansen. Sivas administrerende direktør kom inn på dette allerede i åpningstalen sin.

 

- Skal vi lykkes med omstillingen i norsk næringsliv må det tas nye veivalg. Mulighetene står i kø, men de krever noe av oss alle. Vi må tørre å gjøre ting annerledes, sa Espen Susegg.

Lars Jacob Hiim, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, snakket om Regjeringens kommende industrimelding.

– Trender vi opplever i dag, også kalt industri 4.0, handler om nye produkter og nye verdikjeder. Maskiner og produkter snakker i økende grad sammen. Vi får roboter som jobber sammen med oss mennesker i produksjonen, sa Hiim.

– Hvis vi klarer å treffe bølgen riktig kan norsk næringsliv surfe på den lenge, sa han.

– Skryt av gründerne

Maria Amelie ble landskjent i forbindelse med å ha bodd ulovlig i Norge. Saken førte til endringer i norsk lovverk. Amelie er forfatter, journalist og lidenskapelig opptatt av entreprenørskap.

– Det er lett å kalle andre modige, men det sitter langt inne å kalle seg selv modig, sa hun på konferansen.

Hun er opptatt av innovasjon, og sier at dette ikke er noe nytt.

– Havet er blitt kalt vår største inkubator. På 700-tallet laget man en ny type kjøl som la grunnlaget for vikingenes suksess i årene som kom, sier hun og sammenligner med vår tids utvikling innen skipsfart.

– Jeg tror vikingene tenkte at de skulle lage noe nytt. Det ville vært enklere å seile med de båtene de hadde, men de ville finne noe bedre, sier hun.

 

Marie Amelie mener vi må skryte av entreprenørskap.
Marie Amelie mener vi må skryte av entreprenørskap (foto Elisabeth Breien Ellingsen)

 

– Vi som samfunn må tørre å anerkjenne de modige gründerne som finnes her og de modige valgene de har tatt. Hvis vi skal inspirere til modige valg, må vi snakke om de gründerne som finnes. Norge er mer en ostehøvler og fjorder. Vi skaper mye her i landet.

– Derfor vil jeg utfordre alle dere som skal på ferie i utlandet; Nevn fem norske gründere til de du møter. Snakk, fortell, skryt! Det er lov! sier hun.