Krafttak for kreftforskning

Bjørn Klem er påtroppende leder for Oslo Cancer Cluster Incubator.
Bjørn Klem er påtroppende leder for Oslo Cancer Cluster Incubator.

Siva støtter Oslo Cancer Cluster Inkubator med totalt 15 millioner til utvikling av nye metoder for kreftbehandling.

Hvert år får omtrent 30 000 nordmenn kreft. Ringvirkningene er store i kjølvannet av en slik beskjed, både for den det gjelder, familie, venner og jobb. Heldigvis blir mange friske eller lever godt med kreften. Det er likevel mange kreftformer vi ikke klarer å behandle, og tradisjonell kreftbehandling som stråling og kjemoterapi har alvorlige bivirkninger.

Dette er grunnen til at Oslo Cancer Cluster Inkubator åpner dørene i år, med mål om å utvikle morgendagens kreftbehandling fra norsk kreftforskning i verdensklasse. Dette vil utgjøre en forskjell for kreftpasienter over hele verden, ikke bare i Norge.

Mest solgte i verden

Kreftmedisinen Algeta utviklet til behandling av menn mer prostatakreft med spredning som kom på markedet i 2013, er i år den femte mest solgte nye kreftmedisinen i verden. Dette viser hvor stort behov det er for nye, innovative behandlinger og at norske bedrifter er helt i front.

– Oslo Cancer Cluster er ledende innen et forskningsfelt som har enorm samfunnsverdi for Norge og verden.

En inkubator vil bidra til mer kommersialisering, flere nyetableringer og raskere vei fra laboratorium til marked, sier Roy Strømsnes som er kommunikasjonsdirektør i Siva.    

Skal få støtte til suksess

Oslo Cancer Cluster Inkubator skal hjelpe flere kreftselskaper å lykkes med å utvikle sin behandling av ulike kreftformer.

– Hos oss skal forskerne og gründerne få leie lab, kontorplass og samtidig ha tilgang til et nettverk av kompetansepersoner som de kan trekke på når de trenger det. Veien til markedet er krevende, og vi skal hjelpe bedriftene i den kritiske oppstartsfasen for å skape flere suksesbedrifter, sier Bjørn Klem som starter som leder av Oslo Cancer Cluster Incubator i januar 2015.

Klem viser til at da det norske kreftselskapet Algeta ble solgt for 18 milliarder norske kroner til Bayer, så styrket den norske kronen seg.

Kommersialiseringsselskapet Inven2 mener Oslo Cancer Cluster Inkubator vil være med å bygge norsk helsindustri.

– Oslo Cancer Cluster Inkubator er en svært viktig byggestein på veien mot en slagkraftig helsenæring i Norge. Der vil oppstartselskaper møte stor industri og være tett på banebrytende kreftforskning, og inkubatoren vil gi dem større sjanser for å lykkes med å bringe nyttige produkter til markedet, sier Ole Kristian Hjelstuen, daglig leder i Inven2.

Betyr mye for pasientene

Oslo Cancer Cluster er overbevist om at inkubatoren som nå skal utvikles vil bety mye for kreftpasienter over hele verden.

– Vi er utrolig glad for denne støtten fra Siva, dette betyr mye for bransjen og vil bety mye for pasientene. Siva er også en av eierne av Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark, som gjør at vi får samlet hele verdikjeden innen kreftforskning- og utvikling på ett sted i Oslo, sier Ketil Widerberg, leder av Oslo Cancer Cluster som er en nettverksforening som samler hele kreftmiljøet i Norge og knytter det opp mot lignende organisasjoner internasjonalt.

Oslo Cancer Cluster har siden 2010 hatt en liten inkubator i sine kontorlokaler på Lysaker og har bare god erfaringer med det. – Vi ser at det å sitte sammen gir gunstige synergier og det er flere av selskapene som har kommet lengre enn antatt med utviklingen av sine kreftbehandlinger på grunn av dette, sier Widerberg.

Følg oss: Siva på Facebook
Følg oss: Siva på Twitter