Ny energi med Energimat AS

Bildet viser et portrett av Mette Lund

Sykdom i familien gjorde at Mette Lund Larsen ønsket å starte en verdibasert bedrift. – Det hjelper utrolig mye på motivasjon og til å gi det lille ekstra som du egentlig ikke tror du har, sier hun.

Bedriften Energimat AS ligger på Finnøy i Rogaland, med produksjonslokaler, kontor og lager.  Ipark, kvinnovasjon og Næringshagen i Finnøy har vært viktige medspillere.

Fire personer er ansatt i produksjonen og en er ansatt på lageret.

– Med mye sykdom i familien er jeg blitt mye mer opptatt av verdiene og av hva jeg vil bruke livet mitt til. Vi har virkelig fått kjenne på hva som betyr noe for oss, noe som er med og staker ut veien videre, både privat, men også i forhold til bedriften, sier Mette Lund Larsen.

Ernæring

Energimat AS utvikler og produserer smakfulle og næringsrike matvarer, i første omgang knekkebrød, men flere produkter er under utvikling. Produktene har helse og sunnhet i fokus, men er i tillegg tilpasset personer med ulike allergier og intoleranser. Mette har flettet et samfunnsengasjement inn i forretningsvirksomheten, slik at visjonen «Sunnere hverdag for alle» får en bredere betydning enn bare å gjelde dem som kjøper og spiser produktene.

– Meningen har hele tiden vært at en prosentvis andel av overskuddet skal gå til et ernæringsprosjekt i Malawi som hjelper feil- og underernærte barn til å få mat og utdanning, sier hun.

– Vi er små nå og har ikke mye overskudd å rope hurra for ennå, og det kommer nok til å ta en stund før vi har store summer å bidra med, men vi har allerede kommet i gang med en liten støtte. Vi satser på å kunne øke bidraget så raskt som overhodet mulig. Det betyr derfor mye å komme ut til kundene med denne informasjonen, slik at det kan hjelpe oss å komme videre med dette prosjektet, sier Mette som nå har begynt å trykke informasjonen om Malawi på knekkebrødpakkene.

Hun sier at det at bedriften er verdibasert gjør at drivkraften til å få dette til får en helt annen mening enn kun å tjene penger.

– Omtanke, stolthet, respekt og trygghet er verdier som står helt sentralt i bedriften som helhet, men også for produktene vi produserer. Det hjelper utrolig mye på motivasjon og på å gi det lille ekstra som du egentlig ikke tror du har. Med verdiene i bunn så orker du å stå løpet ut, og du vil kunne legge deg om kvelden og vite at du har prøvd å gjøre en forskjell, uansett hvordan det går, sier hun.

Næringsverdi og smak

«Superknask knekkebrød – elta og bakt på Finnøy» – er første produkt i en serie matvarer fra bedriften.

– Det vil komme flere produkter og vi vil etterhvert dekke inn de fleste av dagens ulike ønsker og behov med smakfulle og næringsrike alternativer, sier hun.

Mette har treåring ernæringsutdannelse fra Danmark. I tillegg er hun utdannet sykepleier. Produktene er derfor basert på kompetanse, og hun selger også kunnskap i form av kurs og veiledning til utsalgsstedene. Poenget er at når du velger produkter fra Energimat så har noen tenkt for deg.

– Selve produktene er optimalisert i forhold til næringsverdi, smak, fiberinnhold og konsistens og skal være tilbud for alle. Hovedhensikten er å gjøre det enklere å spise seg til en bedre helse med smakfulle og næringsrike matvarer, sier hun.

Hun har drevet Ernæringsklinikken i mange år, og det var gjennom dette arbeidet, samtidig med egne erfaringer, hun så at noe manglet på markedet.

– De aller fleste som kom innom Ernæringsklinikken ønsket å redusere brødinntaket av en eller annen grunn. Det som fantes på markedet var av svært variabel kvalitet, og når knekkebrødbølgen kom, var det et greit produkt å tilpasse for de fleste. Jeg ryddet opp i min egen oppskrift, optimaliserte den ernæringsmessig og jobbet lenge for å få den rette sammensetningen, både ernæringsmessig og smaksmessig. Smaken har vært veldig sentral, for det er et viktig poeng å få fram at det ikke trenger være kjedelig å leve sunt, heller motsatt, sier hun.

Hennes egne helseutfordringer var en annen årsak til at hun valgte å starte Energimat.

– Jeg klarte kun å ha noen få klienter i uka, og ønsket å bruke kompetansen på en mer effektiv måte, sier hun.

Gründerpris

Hun har fått noe økonomisk støtte til oppstarten, i tillegg til eget lån i banken. Etter at hun dannet aksjeselskapet, ble Energimat inkubatorbedrift.

– Vi fikk dermed støtte fra Ipark, samtidig som vi fikk støtte fra Innovasjon Norge. Vi har etterhvert fått støtte fra Finnøy næringshage og god hjelp av Rygjabø videregående skole med tilrettelegging en av bedriften. Vi fikk også gründerprisen på Finnøy, noe som gav et bidrag til kassen. Og vi må ikke glemme NCE, som støtter utvikling av flere produkter. Nå etter oppstart og gode salgsavtaler og salgstall har vi også fått lån i banken, noe som betyr utrolig mye for videre satsning, sier hun.

Bedriftssuksessen startet på kjøkkenbenken hjemme på Buøy med utprøving av oppskrifter.

– Vi fortsatte utviklingsarbeidet på Godalen videregående skole. Der pågikk arbeidet med optimalisering av oppskriften, produksjonsprosessen, og testing av produktet. Her fikk hun hjelp fra skolen, lærere og elever. Produktene ble brukt til blant annet forbrukerundersøkelse, holdbarhetsundersøkelser og tilrettelegging og utvikling av metoder, sier hun.

– Som inkubatorbedrift kom vi også inn i nettverket på Måltidets hus, og har vært med på smakstester av ulike slag og fått hjelp til ulike oppgaver av Nofima, sier hun.

Hun sier at det hele tiden har vært beinhard jobbing.

– Vi har bygget sten på sten, og vært tro mot ideen og verdigrunnlaget. At bedriften er en verdibasert bedrift har gjort at det er en positiv energi og vi har fått mye goodwill og god drahjelp. Så jeg har blitt flinkere til å be om hjelp og ta i mot hjelp, sier Mette.

Næringshagen

Da hun skulle i gang med salg måtte hun inn i rene lokaler hvor det ikke ble produsert matvarer med allergifremkallende innhold. Hun flyttet derfor bedriften til Finnøy.

– Jeg møtte tilfeldigvis Heidi Skifjell fra Næringshagen på Finnøy og hun fortalte om all satsningen som pågikk på Finnøy. Hun tipset meg om hvem jeg kunne kontakte, og vips så var den prosessen i gang. Næringshagen og skolen har betydd utrolig mye i forhold til å få sving på alt her ute, og vi ønsker derfor å satse videre her i kommunen, sier hun.

Mette og mannen trives så godt i Finnøy kommune at de har kjøpt tomt og skal i gang med husbygging på Talgje, ei øy rett utenfor Finnøy, like over nyttår. Hittil har hun pendlet fra Stavanger.

Mange utfordringer

Hun har møtt mange utfordringer underveis.

– Det har vært mye, mye mer arbeid enn jeg hadde forventet. Og med en alvorlig helseutfordring har dette til tider vært svært vanskelig. Kroppen sier ifra når nok er nok, og da er det bare ikke mer igjen. Dette har egentlig vært den største utfordringen. Det faller så mye mer på gründeren enn man tror, sier hun.

– Det har også vært en utfordring å være så uerfaren i bransjen og derfor overlatt til å stole på mange andres velmenende råd. Rådene er selvsagt godt ment, men det kan lett bli mange sprikende interesser. Det kan være vanskelig når du selv er totalt ny i bransjen, men jeg har lært å stole mer på egne mål, men er for all del takknemlig for råd og innspill.

– Økonomisk har det også vært veldig vanskelig. Alt koster fryktelig mye, og når du ikke har penger så kan du ikke kjøpe deg hjelp, og må derfor gjøre det meste selv. Og med store helseutfordringer sier det seg selv at dette blir vanskelig. Så dersom jeg ikke hadde hatt et glødende engasjement for det jeg driver med, så hadde det aldri gått, sier hun.

Kvinnovasjon

Mette er med i Kvinnovasjon, og er veldig fornøyd med programmet.

– Gjennom Kvinnovasjon har jeg fått et større nettverk, noe som betyr mye. På kvinnovasjonskurset har vi jobbet med strategiplan og forretningsplan, slik at vi har fått alt skikkelig gjennomarbeidet. Kvinnovasjon har gitt oppfølging og inspirasjon, sier hun.

Hun har også deltatt på en del kurs i regi av Ipark, og har samtidig tatt med seg ansatte på kursene.

– Det har fra første dag vært et av målene at bedriften skal kunne være «selvgående» og ikke avhengig av egen dagsform, og det har derfor vært veldig viktig å bygge opp de ansattes kompetanse og ansvar, sier hun.

På Finnøy er det også en «seniorgruppe» i regi av næringshagen som hjelper etablerere. «Seniorgruppa» består av godt voksne ressurser fra lokalt næringsliv, som bidrar med sine kunnskaper og erfaringer.

– Jeg har omtrent ett møte i måneden med dem. Der legger jeg blant annet fram strategi og vekstplan, og får tilbakemeldinger og råd. Det er veldig nyttig, sier Mette.

Hun har også søkt hjelp hos en mentor og coach.

– Jeg har hatt en del utfordringer på veien, og det å få veiledning i disse situasjonene har vært veldig godt. Du har det så travelt og er så inne i det du holder på med, at å få en utenifra som kan komme med nøytrale innspill var til veldig stor hjelp for meg, sier hun.

Trenger kompetanse

– Hva har overrasket deg ved å drive egen bedrift?

– Arbeidsbelastningen. At det skulle bli så totalt altoppslukende var jeg ikke forberedt på. Dessuten har jeg blitt overrasket over hvor utrolig mye som kreves av kompetanse. Du skal egentlig kunne noe om alt, og når du ikke kan det, så må du bare skaffe deg kunnskaper om de ulike kategoriene. Jeg er også overrasket over at det er så hardt økonomisk å få det til. For å lykkes, så må du ha en å snylte på. Det tar tid før inntekten begynner å komme slik at du selv kan ta ut lønn. Du må sørge for alle andre først, og da må du ha en som kan betale regningene hjemme, eller ha en annen form for økonomisk backup, sier hun.

Men det har også vært mange oppturer og gledesøyeblikk.

– Gründerprisen var definitivt den første store oppturen. Og responsen under lanseringen var en utrolig opplevelse. Det var så uventet å bli tatt imot av kundene med så stor begeistring og i tillegg få gründerprisen! Ja da følte vi at vi hadde gjort noe riktig, smiler hun.

Hun har inngått en rekke avtaler med både matvarekjeder og kvalitetsbutikker i Stavanger, Oslo og flere andre steder i landet, og med «Klinikk for alle» i Rogaland, og sier at det var oppturer å få den anerkjennelsen det er å få disse avtalene.

– Men det aller viktigste har nok vært gleden av å ha fått en så utrolig bra og hyggelig team i produksjonen som jeg vet gjør absolutt sitt ytterste for bedriften. Samtidig vil jeg trekke fram gleden av å være en del av fellesskapet her på Finnøy. Det er også utrolig kjekt å være med i nettverket Rymat og Ryfylkealliansen, sier hun.

– Å dra lasset sammen og spille på hverandre, er både hyggeligere og mer hensiktsmessig.

Hun har oppnådd mye, men gir seg ikke med dette. Planene videre er klare. Blant annet er det behov for å øke produksjonen.

– Vi holder på å utvide slik at vi kan produsere mer hver dag. Blant annet kan vi øke til dobbelt skift. Vi har også utvidelsesmuligheter i markedet. Men det er viktig å bygge stein for stein, slik at vi har kontroll på hva vi kan produsere og hva vi kan levere. Nettsalget er vi også i ferd med å bygge opp slik at de som sitter i for eksempel indre Troms også kan få tak i produktene våre, sier hun.

– Hittil har vi bare så vidt tatt toppen av markedet! smiler Mette Lund Larsen.

Mettes tips til deg som lurer på å starte egen bedrift:

  • Du er nødt til å ha et glødende engasjement før du starter.
  • Du må være villig til å jobbe beinhardt.
  • Du må være tro mot egne grunnleggende verdier. Skal du utfordres på dem, mister du fort motet og gløden.
  • Du må ha en å snylte på, eller en annen økonomisk backup.

Les om tidligere månedens gründere!

Tekst: Elisabeth Breien Ellingsen