Historisk fabrikkåpning i Tromsø

Mandag ble Nordic Pharmas nye produksjonslokaler i Kaldfjord i Tromsø åpnet – Nord-Norges største kommersielle satsing innen bioteknologisk prosessindustri.

– Det betyr mye å se en industrisuksess i kjølvannet av vår langsiktige satsing i Tromsø, sa SIVAs eiendomsdirektør Espen Susegg under åpninga. SIVA eier bygget og har utviklet lokalene sammen med leietakerne, som produserer omega 3-olje for salg i 38 land. Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort stod for den formelle åpninga.

Da SIVA kjøpte den nedlagte rekefabrikken i Kaldfjord i 2010, var målet å finne egnede lokaler for å utvikle og produsere nye bioteknologiske produkter. Siden SIVA startet bygginga av Forskningsparken i 1994, vært med på det som er blitt et lite bioteknologieventyr i Tromsø. Som markedsleder i Nord-Amerika og med salg til 38 land, har Nordic Pharma allerede kommet veldig langt, og har åpenbart et kjempepotensial.

NP1
FV: Espen Susegg, eiendomsdirektør i SIVA, Jens Johan Hjort, Ordfører i Tromsø, Karl-Johan Jakkola, Norinnova Invest og Jørgen Lødemel, fabrikksjef Nordic Pharma

– Vårt produkt sendes til USA hvor det tappes på flaske eller i kapsler, forklarer styreleder Per Ansgar Benjaminsen. Når råvarene kommer inn på anlegget tar det ti dager før man har et ferdig produkt.

– Det er en møysommelig prosess, og produktet analyseres minst syv ganger. De er travelt opptatt på laboratoriet, humrer Benjaminsen. På anlegget jobber det 21 personer, og ifølge Benjaminsen nytter det ikke å være en lettvekter innenfor faget sitt på denne arbeidsplassen.

Det er en lang vei fra ide til kommersielt produkt i en ny næring som bioteknologi. Tidligere så man ofte at forskningsresultater ble solgt ut og den mulige prosessindustrien også ble borte.

– Med Tromsømiljøet har man nå større mulighet til å la mer av verdiskapinga skje lokalt. Når Nordic Pharma etablerer seg her med 25 kunnskapsintensive arbeidsplasser, betyr det mye for kunnskapsmiljøet og verdiskapinga i Tromsø, sa eiendomsdirektør Espen Susegg.

Les saken i iTromsø

 

Bioteknologieventyret i Tromsø

Tromsø har store ambisjoner om å bli Norges bioteknologiske hovedstad. SIVA har vært en viktig medspiller for å gjennomføre denne strategien. Denne industrien er en direkte forlengelse av den forskningsvirksomheten som drives i Forskningsparken i Tromsø innen marin bioprospektering. For SIVA har det vært viktig å bidra med infrastruktur for hele verdikjeden – helt fra forskning til ferdig produkt, noe som har vært en mangelvare inntil idag:

  • Nå er det en sammenhengende kjede fra Forskningsparken i Tromsø, som samlokaliserer ulike forsknings- og produksjonsmiljø.
  • SIVA har inkubatoren Norinnova som hjelper gründere og oppstartsbedrifter med å vokse seg til livskraftige bedrifter.
  • I 2012 kunne SIVA åpne tredje byggetrinn i Forskningsparken med Barents BioCentre, som samler bioteknologiske bedrifter og tilbyr en hel unik leielab.
  • I høst åpnet også prosesslaben til Nofima i Kaldfjord, som tilbyr lokaler for testproduksjon.
  • I tillegg investerer SIVA i lokaler for enkeltbedrifter når de er modne for produksjon, noe Nordic Pharma er et eksempel på.

 

kaldfjordoppslag
SIVA har i mange år vært opptatt av å utvikle bioteknologimiljøet i Tromsø